Alles wat je moet weten over horen

We hebben een lichaam dat beschikt over een aantal zeer belangrijke zintuigen. Die zintuigen, die komen ons verdomd goed van pas. Ze helpen ons met van alles in het leven en zijn daarmee essentieel. Misschien heb je die zintuigen wel ietsje minder. Zo kan het zijn dat je een bril hebt genomen of lenzen draagt als je niet zo goed kunt zien. Erg verstandig, zo kun je meer genieten van het leven om je heen. Dit geldt natuurlijk ook voor je gehoor. Je gehoor is net als alle andere zintuigen belangrijk voor het waarnemen van dingen om ons heen. Het kan daarom zijn dat je een keuze hebt gemaakt voor een van de velen hoortoestellen, maar we vertellen je hier in deze blog nog wat meer over alles omtrent horen. 

Schone oren

Je oren zijn niet altijd schoon. Althans,  dat denk je. Oorsmeer krijgt namelijk geen fijne aandacht, het heeft een reputatie als iets vies. Volledig onterecht, want oorsmeer is essentieel in het proces van het schoonhouden van je oren. Het oorsmeer is namelijk een soort product van de reiniging van je oren. Het helpt je oren hydrateren en beschermen, dit is natuurlijk van groot belang voor alles omtrent horen en je oren zelf.

Evenwicht

Daarnaast hebben de oren een groot aandeel in het houden van het evenwicht. Hoe dan? Nou, je oren beschikken over een zeer complex en belangrijk systeem dat de bewegingen van je hoofd registreert. De informatie die dit systeem opneemt en vervolgens verwerkt, doorstuurt naar je hersenen en deze dit wederom weer verwerken, zorgt ervoor dat we in evenwicht blijven. We weten daarmee en daardoor precies wat ons lichaam doet en hoe ons lichaam zich gedraagt, zonder zouden we neerstorten.

Haar

Alles in ons lichaam heeft een functie, zelfs tenen. Je wenkbrauwen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen zweet je ogen in druppelt en je neushaar zorgt ervoor dat slechte stoffen gefilterd worden. DIt geldt ook voor haartjes in je oren, echter groeien deze, in tegenstelling tot wenkbrauwen en neushaar, niet terug. Deze haartjes kunnen breken door blootstelling aan hard geluid en door ouderdom,  je moet ze daarom beschermen. Ze helpen je horen maar ook met het behouden van je evenwicht. Je kunt daarom maar beter goed voor je oren zorgen en bijvoorbeeld oordopjes indoen als je naar een festival gaat, je zult jezelf later dankbaar zijn. 

Geef een reactie